Информация

Уважаеми родители,

В края на месец ноември 2015 г. бе открит първият в България Център по иновативни терапии  и авангардни технологии при диабет (ЦИТАТ-Д), който има следните основни цели:

  1. Интернет-базирано проследяване на пациенти с инсулинови помпи и сензори; дистанционна обработка и разчитане на свалената от помпата информация от пациента за определен период чрез съответния софтуеър.
  2. Поставяне на сензори за постоянен глюкозен мониторинг и инсулинови помпи.
  3. Периодично поставяне и отчитане на резултати от професионален сензор.
  4. Обучение за технически характеристики на инсулиновите помпите и тяхното обслужване (смяна на сет, резервоар и др.). С цел подобряване на контрола, обучение как се използват различни видове сензори и в какви ситуации.
  5. Изготвяне на индивидуален план за подаване на инсулинови дози спрямо нуждите на пациента, съобразени с възрастта, начина му на живот и предходния контрол на доабета. Корекция при необходимост. Ежедневен контакт  с новите пациенти до постигане на добра степен  на обучение (максимум до 3 месеца).
  6.  Обучение за хранене, физическа активност и поведение при различни житейски ситуации (болни дни, пътувания, посещение на детска градина и др.).
  7. Редовен Internet базиран контакт (CareLink, email, доклади от сензори и др.) -2 пъти месечно по определен индивидуален за всеки пациент график.
  8. Поддръжка на актуален интернет сайт и форум с полезна информация за пациентите (често задавани въпроси, интересни и обещаващи научни открития).
  9. Поддържане на Регистър на пациентите на помпена терапия с ежегоден одит, с основна цел оценка на постиганите резултати и предприемане на мерки за тяхното подобрение. Участие и обмен на данни с европейската мрежа SWEET- http://www.sweet-project.eu

10.  Организиране и подпомагане на кампании за популяризиране на помпената терапия и подпомагане на нуждаещи се пациенти.

11.  Подобряване на метаболитния контрол с допълнително осигуряване 2 пъти годишно изследване на HbA1c , редуциране на острите усложнения (хипогликемии и ДКА) и намаляване на свързаните с тях хоспитализации.

12.  Оказване на методична помощ от диспансеризиращи лекари диабетолози по отношение на помпената терапия.

13.  Изискване за минимално един физически (на място) преглед годишно след предварително уточняване.

14.  Профилактика и превенция на хроничните усложнения при диабет тип 1.

15.  Участие в неформални срещи за обсъждане на новости/проблеми в пациентите и техните семейства.

Условията за членство са лечението на диабета да се провежда с помпа с или без сензорно усилване, както и желание специалистите от ЦИТАТ-Д да помагат в провеждането му. Допълнително, но важно условие е да се спазват изискванията за Интернет базиран контакт (индивидуално определен според желанието на семейството)  мин 2х месечно и един годишен преглед в Центъра, както и съгласие за участие в международната база данни SWEET. Данните от прегледите/изследванията и техният анализ ще се съхраняват в Центъра чрез специално създаден софтуеър.

Тъй като инсулиновата помпена терапия е високоспециализирана дейност, която не се заплаща в България, за принадлежност към нашия Център е определена годишна такса в размер на 240 лв. Има възможност да се заплаща на 4 вноски по 60 лв.

Ако желаете да бъдете част от ЦИТАТ-Д, моля да отговорите на следния email: detendo.varna1@gmail.com

 

Екипът на ЦИТАТ-Д

10 Monday December 2018

MTWTFSS
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
«»

December 2018

Current month